Vinterkoll

24/1 2015
 
I morse gav jag mig ut i ett katastrofalt dåligt fotoljus, trots att jag drog på avresan en halvtimme. men det är ju alltid skönt att komma ut hur som helst.
 
 
I Stora Rör var det lite fågel liv i alla fall, trots den snålblåsiga sydvästen.
Knipor (på bilden), alfågel, sjöorre, storskrak, bergand, storskarv, havsörn. häger och skrattmåsar fanns att se, mer eller mindre nära.
 
 
Vindskyddet är guld värt sånna här dagar.
 
 
Ispeuddes fyr, två storskarvar och en liten bergand som kliar sig på hakan, längst ner i vänstra hörnet.
 
 
Killarna som legat och muddrat i Mörbylånga flyttade hit till Stora Rör i torsdags.
 
 
Nu ska det muddras inne i hamnen om allt går som det ska och så ska det lagas lite bryggor och kajer.
 
 
Troligtvis den här bland annat.
 
 
En häger drog längs kusten och stirrade upp alla sjöfåglar som trodde att det var en havsörn. det här gänget gräsänder kom och landade inne i hamnen.
 
 
Tog en sväng förbi båtplatsen. skönt att ha båten hemma över vintern.
 
 
I Isgärde lund var det lite lugnare.
 
 
Här har det rasat nya träd varje gång man varit där. Speciellt nu efter Svea och Egon.
 
 
Den liggande döda veden är grunden för många ekosystem men det är viktigt att det även finns döda träd som står upp. där gör fåglar bohål och flera arter insekter lever endast i den så kallade stående döda veden..
 
 
Här mellan barken och stammen finns det livsplats för väldigt många arter även om inte utrymmet brukar vara så här vidlyftigt.
 
 
Man får en känsla av att markerna ligger och laddar för livsexplosionen om några månader.
 
 
Till skillnad från Isgärde lund så är inte det här ett naturreservat, men så här ser det ut i väldigt många Öländska skogar och lundar nu. Askskottssjukans och almsjukans offer faller nu i stormarna och det ger ett otillgängligt och för oss ett lite ovant intryck, men bra för djurlivet, i de här skogarna städas det antagligen upp så småning om. Allt går till flis ca 120 kr per kubikmeter eller ved.
 
 
Här behöver man ju inte gå om det blåser för mycket.
 
 
Men att smyga sig fram här i maj och se fågel och växt livet och läsa i den öppna nu lätt tillgängliga boken om trädens konstruktion och hållfasthet kan var oerhört givande för en nörd som mig.
 
 
 
I helgen räknar vi ju fåglarna på våra fågelbord över hela landet. det är inte försent att börja om du råkar läsa detta på söndag morgon.
 
 
Mer om det lite senare.
 
 
 
 
FRID
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto och illustration | |
Upp