Fototorka

Fredag 27/4

Nu när det börjar bli riktigt fint ute så har det ändå inte blivit av att plocka fram kameran.
Det är liksom mycket annat att dona med.

Bara två bilder av halvdant värde har det blivit. Ettnedslagitidenbilder kan man kalla dom.
Egentligen för egen dokumentation, men efter som de är de enda jag har från veckan så får de komma med.Här arbetas det på bryggorna i Färjestadens hamn. Det handlar om att få bort stenar under färjan Dessi.Så här såg det ut i en annan del av hamnen, båtar i väntan på iläggning. Rampen där borta är till för bilfärjorna om Ölandsbron skulle rasa.


Det var fint ljus ett tag i kväll. För att få med några gröna bilder i det här inlägget sprang jag ut och knäppte de här i trädgården.Påskliljor och svalört i "äppelängen" de avlöses senare av gullvivor och prästkragar, innan jag slår det med lien efter midsommar. Tulpanerna är på gång i framkant. Men där hänger rådjuren på nätterna. Det är lite onödigt tycker jag. Dom tycker de är som godast precis när de ska slå ut.Efter någr omflyttningar träffade vi till slut rätt och ormhasseln började trivas och växa så det knakar. Jag tror det beror på att den till slut fick vandrande trädskugga. När man ska bygga en altan så bör man nog sträva efter det också. Det är den bästa skuggan. då slipper man parasoll och sånna där grejer.
Trädskugga slår det mesta en varm sommardag.

Nå väl nu händer det lite till helgen. Jag packar för ett par dagar nere på udden och hoppas på mycket fågel och med mycket fokus på foto.


Ha en bra helg alla läsare
FRID
Foto och illustration | | Kommentera |

The 25 summits

Tisadg 23/4

Den här listan snubblade jag över för ett tag sedan.Det är den högsta höjden/toppen i varje svenskt landskap.

Jag har aldrig varit någon toppbestigare.

Jag började ändå nästan genast fundera på att jag skulle upp på dom topparna/höjderna i sinnom tid.
Sedan har det legat och smågnagt baki i skallen. Hur ska jag lägga upp det här då?

De överaktiva kan ju tex ta ett par toppar i månaden under ett år, eller varför inte så fort som möjligt.
Jag är väl inte känd för att vara direkt överaktiv och således är min plan att jag tar dom när jag har tillfälle. Det får ta den tid det tar men mitt mål är att fixa dom förr eller senare.

Många "toppar" i södra  Sverige färdas man ju förbi mer eller mindre ofta, men de högsta och intressantaste ligger ju i norr och de kräver lite mer planering och förberedelser och det är också ett roligt jobb.

Det innebär ju också att jag ska upp på Kebnekaise så småning om också, och den tanken är alldeles ny för mig. Det blir spännande.

Den lägsta ligger faktiskt på Öland av alla ställen, 58 meter över havet, ett bronsåldersröse som man hade en galge och hängde folk i under 1600-1700 talet.
Man ser den från vägen och när jag haft vägarna förbi den sista tiden har jag kollat från bilen och tänkt.
Jag tror jag ska ta den sist av alla för att jäklas med mig själv lite, fan vad det ska klia i bergsbestigarbenen fram till dess.
Det blir också lätt att ta med tårta och skumpa till den toppen och fira med familjen.

jag ser inget negativt med ett sånt här projekt, bara fördelar. Jag lär mig landskapen bättre och upptäcker helt nya platser över hela landet och några toppar kräver hyfsad kondition om man nu vill njuta lite samtidigt och det är ju inte heller fel.

 Och med den här sidan så blir det ju nästan oförskämt enkelt med planeringen.   http://sverigestak.org/index.html

Så har jag gått och tänkt den sista tiden. Hittils har jag ingen av topparna vad jag vet.

Jag gör en riktig expeditionsrapport för varje toppbestigning i framtiden.
Kanske man skulle fixa lite sponsorer också ;)
Medans andra skådare var på Dumme Mosse i Jönköping i helgen och tittade på en vacker svartvingad glada som dök upp där i fredags, var jag hemma och beskådade en stationär men rörlig ringduva.

FRID
Foto och illustration | | 5 kommentarer |

Betraktelser från Ryd till Alaska

Onsdag 18/4 2012


Något svävade över Ryd på SöndagenDet var ganska dimmigt så morgonturen ner till sjön gav inte speciellt mycket i fågelväg.Solen bröt dock igenom fram på förmiddagen och det blev en fin dag.


Då gjorde vi ett nytt försök.Hunden älskar stranden och blev rätt ivrig.Här får han äntligen löpa fritt och hämta pinnar ute i sjön  och skälla på Örnar och svanar.Här ligger SES båt och väntar på iläggning.

Någr trogna bloggläsare kanske minns den här bilden för något/några år sedan.Det är samma båt.Här finns en gammal enkel praktisk och klassisk gistgård, ännu i drift mellan varven.På vägen ner till sjön så går man förbi det här korvskinnet. Ni som såg den fina filmen om författaren Barbro Lindgren på TV här om veckan känner kanske igen det. Hon har nämligen förbarmat sig över det och håller koll på det. Nu har någon, kanske Barbro, lagt en fin ram av pinnar runt. Tänk att ett korvskinn kan bli ett kultföremål så här.

Annars har veckan mest bestått av arbete.Fast jag har sett en snatterand med bruten vinge i alla fall
Men för min del hade ju vingen gärna fått vara hel förståss.

Harar har jag sett rätt mångaFast jag har bara försökt plåta den här.


Och så har jag läst ut den här boken i veckan.Författaren skrev jag om för ett litet tag sedan i samband med Everest. Innan dess skrev han den här boken som egentligen började som en artikel i amerikanska tidningen Outdoor om unge Chris McCandless luffande runt i USA i början på 1990-talet, han for sedan upp till Alaska för att leva ute i vildmarken. Med sig hade han ett gevär och en påse ris.
Boken är som en dokumentär där Jon Krakauer åkt runt och pratat med folk som kände Chris eller bara träffade honom tillfälligt och han gör en analys av varför det kunde bli som det blev.
Sean Penn gjorde sedan en riktigt bra film med utgångspunkt från boken.
Den är verkligen sevärd, Den heter "In to the wild". Om du blir torsk på filmen så läs boken efteråt.
I boken finns ett bra avsnitt där Jon berättar om sin egen klättring av Devils thumb. Ett tvärbrant berg i Alaska.

Nu har jag läst så mycket böcker och grejat och donat med massa annat så alla mina roliga tidningar har sammlats på hög.Här är några av dem.

Nu tar jag en paus med bokläsandet och plöjer de här i stället, så vida jag inte får tag i "Thin air" förståss.

Ur arkivetDen här bilden var med i ett inlägg från april 2010 som jag kallade "Batalj i hagen". Det är ju liksom den tiden nu igen.

Se inlägget här
http://kallebaatur.blogg.se/2010/april/batalj-i-hagen.html
Ha det nu så bra så länge,
FRIDFoto och illustration | | Kommentera |
Upp