MER BELLMANS GRAV

Efter förra inläggets många frågor kring Bellmans grav kunde jag int få någon ro. Det är väl fan om vi inte kan ha koll på var våran största kompositör och låtskrivare ligger begravd. Är han verkligen bortslarvad.


Viktor Lagerström (1864-1948), Bellmans Grav 50x60 olja

så jag satte mig ett tag och sökte på nätet, och sökte i mina Bellmanböcker.
I 90% av uppgifterna jag hittade stod det att han var begravd på Klara kyrkogård 1795.
Han dog av lungsot 55 år gammal utfattig.

Men så hittade jag till slut en sida på nätet där det stod att Bellman begravdes  i en fattiggrav (massgrav)? norr om kyrkogården.
1840 gjorde man stora förändringar på både kyrkan och på kyrkogården. Man grävde då upp fattiggraven och flyttade (hans kvarlevor, står det) till Norra Begravningsplatsen i Solna. Det var nog inte bara hans kvarlevor i så fall utom det var nog alla som låg där som rafsades ihop och kördes dit. Någon sten över Bellman verkar inte ha rests där. Kanske man faktiskt inte visste att bellman låg i den där fattigraven förrän det var för sent.

Hans fru Lovisa och en av deras söner som drunknade under en simtur vid Djurgården, ligger begravda under en sten från 1834 på Norra Begravningsplatsen.

1851 reste Svenska Akademin en minnessten över Bellman. det är den som nu finns på Klara.Lindarna som kantar minnesstenen borde således vara planterade 1851 och var då säkerligen inte helt små.

Sedan hittar jag det här

Den skriften skulle ju vara kul att titta i.
Men tydligen så kallar man stenen för grav redan 1899.

På en anna websida, tror det var Bellmansällskapets, hittar jag följande text:
"Att Bellman är gravsatt på denna kyrkogård (Klara) är bekräftat. Däremot känner man numera efter omgrävningar på 1800 talet inte till den exakta platsen"

Var han inte flyttad till Norra begravningsplatsen?

Säkert finns det de som vet precis hur det är men varför är uppgifterna så osäkra och olika utåt, mot allmänheten?

Nåväl på Balanssports (av alla ställen) diskussionforum så hittar jag till slut något som verkar trovärdigt. jag vet egentligen inte varför jag tycker det, men där står:

Bellmans grav eller minnessten på Klara kyrkogård och Bellmans kranium

Hej, Häromdagen ändrade jag bildtexten under bilden av Bellmansstenen på Klara kyrkogård från "Bellmans gravsten" till "Bellmans minnessten". För tydlighets skull vill jag bara redovisa min källa för denna åtgärd. Följande stod att läsa i Martin Stugarts frågespalt i DN den 25 okt 2005:

"Fråga: Det sägs att Bellman begravdes på Klara kyrkogård i Stockholm år 1795, men att graven flyttades under 1800-talet. Vet man exakt var skalden i dag finns begravd? Inga-Britt Lundborg

Svar: Tyvärr inte. Bellman var totalt utblottad när han dog, hans stoft myllades ner i en fattiggrav norr om Klara kyrka.

På 1840-talet genomfördes en större reglering av kyrkogården. Många lik grävdes upp och fördes till Norra kyrkogården, vart vet jag inte.

Enligt sägnen ska emellertid författaren Johan Gabriel Carlén ha räddat Bellmans huvudskalle! Han hade den på sitt skrivbord medan han ordnade och utgav skaldens samlade skrifter. År 1851 lät Svenska akademien resa en minnessten över Bellman på Klara kyrkogård. Men under denna sten vilar han alltså inte.

Martin Stugart"

(Länk till artikeln på DN.se)

Man kan kanske som kuriosa tillägga, att myten om upphittad dödskalle även återfinns om Wolfgang Amadeus Mozart, men där skulle kraniet ha köpts av ett museum och finnas på detta museum i Salzburg. Vilket ju gör att man utfärdar "vandringsmyts-varning" även i fallet med Bellman... Kapten Kaos 6 juli 2006 kl.18.35 (CEST)

Slut citat.

Jaha blev vi klokare på det här?
Nej Bellman är bortslarvad och det är för pinsamt för ev ansvariga att skylta med det så man låter folket tro att han är begravd under minnestenen om de nu vill det.
Detta är en stor miss i svensk historieskrivning.Vi var på krogen Movitz på Tyska Brinken i Gamla stan och käkade för någon dag sedan. Då visste jag faktiskt inte att Bellman faktiskt hängde där i bland redan på sin tid. Det satt väll inte i väggarna (vi var i markplan) men stället var helt ok ändå. Kyrkan heter Tyska kyrkan.


Snälla snälla, om nu någon vet något mer om det här med graven så kan ni väll skriva en kommentar här, så alla som vill kan ta del av det och vara med att diskutera.
Det vore väll himla kul?Foto och illustration | | En kommentar |

STAD

Så är man i storstaden igen. Det är alltid med lite blandade kännslor, men det är klart att det är kul för det mesta om man står vid sidan av allt rusande hit och dit.Förresten, vad är det för mystiskt med Bellmans grav?
Varför är han inte längre begravd på Klara?
Varför flyttades han kista efter flera år?
Är den flyttad med säkerhet?
Det finns säkert många som tror sig veta sanningen, men inte jag, därför tycker jag att det är mystiskt.

Annars är allt bra, finemang.
Nä nu måste jag rusa.
Foto och illustration | | Kommentera |

IS Å BRYGGOR Å SÅNT

19/2En härlig sommarbild på Glömminge prästgårds ekonomibyggnader.
De byggdes 1791, ungefär 50 år efter att Linné bodde här under sin Öländska resa.
Annars kan man ju lätt vilja tro att det såg ut så här när han var på besök.Så här såg det ut på den motstående byggnaden när halmtaket lades om på 1920 talet.
På 1990 talet var det så dags igen med nytt tak,
Jag tror ekonomibyggnaderna ägs av Riksantikvarieämbetet nu. Länstyrelsen bekostade nytt tak.
Det blev verkligen fint. Prästgården styckades av och såldes till privatpersoner.I år blev dock snölasten förmycket för de 200åriga takstolarna, som uppenbarligen inte har bytts.
Taket kapsejsade.
Lite ironiskt nog så har en byggnadsvårdsbutik slagit upp portarna i ladan.
Miljön för en sådan butik hade väll annars inte kunnat vara bättre.
Det som står på gården är en så kallad vandring där man kopplade på en häst eller oxe och som drev en kvarn eller ett tröskverk inne i ladan.Hoppas det finns pengar så de kan fixa det här.

Isen i sundet har kommit på drift i den friska nord vinden som var för några dagar sedan. Det varade inte så länge men det räckte för att oanade krafter skulle sätta igång.Ytterdelen på den här bryggan bestod av två kraftiga betongbalkar som gick ut till det yttre fundamentet. På nolltid lyfte isen hela rasket och, plopp, så sjönk allt ihop.
Den byggdes av SKANSKA någon gång på 80 talet och har klarat sig tills nu.Norra piren i Mörbylånga hamn står dock pall fast det trycker på.Den här bryggan i Grönhögen den så kallade "Kalkbryggan" byggdes på 40 talet och användes för att lasta kalksten m.m. till båtarna. Det gick ut en räls på den så man kunde köra ut med vagnar.
Här är det inte isen som ställt till det utom tidens tand.
Nu rivs den och byggs om.
I bakgrunden syns Sydfart, smuggelryssen och en avställd fiskebåt.Här är en iskarta från i dag. det börjar dra ihop sig.
Isbrytaren SCANDICA som ligger i sundet nu brukar vara i Vänern.


Den här bilden är från nätet och är fotad av Tommy Feldth - tommyfotografen.se.
Snygg bild!


Fägatan ligger mellan Saxnäs och Algutsrum. Den heter inte Fägatan för inte.
Här han jag inte bara bromsa på den isiga vägen utan även ta upp kameran och plåta.
Vad säger ni om det alla fartdårar.

När jag tittade i kaffesumpen här om dagen så såg jag att jag ska ut på en liten resa snart.
Undrar vart jag är vid nästa uppdatering?

Ha det
Foto och illustration | | Kommentera |
Upp