Båten

Hallå där kära läsare.
Sånna här uppehåll ska man inte göra om man vill behålla sina bloggläsare.
Ju tätare inlägg ju mer läsare verkar det som, men man vill ju hinna göra något mellan inläggen också.
Jag har er alltid i tankarna och fotar lite här och lite där för att kunna visa er hur delar av mitt liv kan se ut.
Det händer en hel del tycker jag och det är ju "bara" två veckor sedan jag skrev sist.
 
 
Bland annat har det varit sandkonst på den fantastiskt fina nybyggda sandstranden i Kalmarsundsparken. Här ett Estniskt bidrag
 
Likaså det här
 
 
Här är det enda Svenska bidraget. Jag är imponerad hur sjutton TVn kan hålla ihop. jag hade nog gjort en tjockTV, för enkelhetens skull, men alla är ju inte sånna som tur är.
 
 
Det här är det ryska bidraget
 
Den stora och roliga händelsen ligger närmast i tiden. Kallebaatur har blivit komplett med en "baatur"
Japp det blev en hjälmarsnipa med sprisegel och åror, som jag alltid velat ha, och plötsligt blev det läge och tid så jag gav mig av till södra Hjälmarens strand där det gjordes affär med en trevlig kvinna.
Efter att vi donat med surrning och packning någon timma var jag så på väg söder ut igen. 35 mil med ett släp som tillåter 30km/tim och utan lysen så det gällde att planera.
 
Läs gärna om Hjälmarsnipan som modell här http://www.hjalmarsnipan.se/hjalmarsnipan.php
 
Jag ville ha en bild på båten och Hjälmaren samtidigt så det fick bli den här. Nu kanske det tar ett tag innan hon får känna sötvatten mot bordläggningen igen. Hjälmarsnipan har genom århundraden formats för att klara den krabba sjön i Hjälmaren. Min teori att det inte är så himla stor skillnad mot Kalmar sund, någon måste ju vara den första att testa;)
 
Jag kom förbi Linköping och en bra bit till innan det var dags att ta stopp för natten.
Det blev fina Hackelboö rastplats, med fin naturvandring till en badplats där kvällsdoppet togs, därefter kom nya gasolköket igång och middag med utsikt över sjön.
 
 
Sedan in i bilen för några timmars sömn.
MEN VAD ÄR DET SOM PÅGÅR HÄR? Hela natten strök det runt snubbar med plastpåsar i händerna, i bland kom det någon bil med någon ensam man i (någon i bara badbyxor)som försvann in i skogen med någon påsgubbe efter, in i mörkret bara och så efter ett tag for han i väg med bilen men påsgubben/arna smög vidare i periferin.
Jag tänkte säga åt dom att lugna ner sig, men det störde ju inte mig så de fick hålla på med sitt vad det nu var.
I gryningen fortsatte min tur, helt allena på vägarna. Det tog ca 20 mil, nere på E22 någonstans innan Kalmar innan jag blev omkörd för första gången, och det beror inte på att jag körde fort utan helt enkelt är morgnar väldigt folktomma. Det är därför de är så behagliga.
 
 
Här stiftar hon sin första bekantskap med sundet från Ölandsbron. Bryggseglare är ju en sak men broseglare är ganska nytt.
 
 
 
Runt 10 var vi ÄNTLIGEN hemma efter en 28 timmarstur.
Här är de mesta av pinalerna på plats. Det är ju lite sent att vårrusta nu, men mitt mål nu  i sommar/höst är att få LIV i henne igen efter några år på land, ner i sjön och bli tät och göra lite roddturer. Kommer jag så långt kan jag nog inte hålla mig från att provsegla heller.
Tur att jag har min semester kvar, jag börjar på fredag:)
 
Båtar av min typ kan/ska man sänka för att de ska svälla och tätna men med större fiskebåtar som den här i Mörbylånga hamn för någon vecka sedan, ska man inte göra det med. Motorn och elektroniken kan ta skada.
Ni kommer få höra mer om  min nya båt framöver, var så säkra.
 
Och så inträffar ju lite andra små skeenden i tillvaron.
 
 
Ett rådjur med sitt kid i närheten av Ölandsdjurpark
 
 
 
Tog  en snabbfika ner vid Eckelsudde nu i morse mellan några jobb, Fan vad jag ville ut på sjön.
 
 
 
En grönbena sprang skrikande iväg med en till synes bruten vinge. så där fejkar de ju när de har ungar i närheten, men den här var ensam. Kanske var den skadad eller var det bara takterna från häckplatsen, kanske på en norrländsk myr som satt i.
 
 
En annan ny hobby jag har är att balansera stenar. Det är kul, meditativt och ger en märkligt ny dimension till synen på alla stenar man ser. Se absolut det här http://www.youtube.com/watch?v=yGvddCPD-J0
 
 
 
 
Och så slog jag höet i fruktängen eller lite krassare sagt, under äppelträden. En årlig tradition och ängsblommorna ökar för varje år.
 
 
 
Den här bilden är märklig, har inte kunnat släppa den sedan jag såg den i en tidning. En Amerikansk kvinna for runt i världen på 30talet och gjorde dykuppvisninar med sin häst. Kan det vara vettigt??
 
 
STOR FRID
 
 
 
 
 
 
Foto och illustration | | Kommentera |

Blå jungfrun

 
Så kom man då äntligen iväg till Jungfrun. Det har pratats och tänkts varje år att nu ska vi i väg, men det tog alltså tills nu innan vi kom dit.
Det var ju bara att beställa finväder med svaga vindar och sol och sedan boka biljetter.
Hur svårt kan det va?
 
 
Vi tog båten från Byxelkrok, det är förövrigt samma båt man tar från Oskarshamn.
Trevli och lite trångt när det är fullsatt.
 
 
Som alltid i sitt magiska blåa dis
 
 
Men så plötsligt när man kommer lite närmre, försvinner det blå och fram träder en till synes ganska vanlig ö
 
 
Men så ytterligare lite närmre så början det dramatiska och säregna landskapet träda fram.
Den första som möter oss är den här gamla havsörnen sittandes på ett kummel
 
Hamnarna på Blå jungfrun är mycket väderkänsliga, det finns tre alternativ att välja på beroende på vind och sjöhävning. I dag valde man den längst i söder "Nedre västra stenbrottet".
De andra som mötte oss i dag var guiderna på ön.
De bor här ute i öns enda stuga två veckor åt gången, de här tror jag hade sina barn med sig. Snacka om att förena nytta med nöje på ett alldeles förträffligt sätt.
 
 
 
En kort presentation av ön och några varningar, tex se upp för svallet från Gotlandsfärjan, då ska man inte ligga i och bada.
Varning nr 2 var att inte ta några stenar från ön. Det innebär olycka och hemskheter. Fortfarande får de ut stenar som folk tagit där men vill bli av med för att slippa olyckorna som drabbat dem sedan de tog den. Dessutom är det enligt lag förbjudet att ta sten efter som det här är en nationalpark.
Efter genomgången av sevärdheter och varningarna släpptes vi lösa.
 
 
Här fick någon för sig att bryta sten för Tyskland i början på 1900talet. Flera jättegrytor hackades bort.
Efter ca 10 år började några naturmuppar tycka att det liknade fan och ställde krav på staten att skydda ön. Torsten Kreuger köpte ön 1925 för 5000 kr och donerade den till staten som snabbt gjorde Nationalpark av Blå jungfrun. Man fick lösa ut markägarens uteblivna arrende med 10 000 och stenbolagets uteblivna inkomst med 20 000 kr
 
 
 
Tack Kreuger och staten. Det hade ju varit kul och veta hur livet var för stenhuggarna här ute.
 
 
 
Några lade sig för sol och bad på klipporna tills båten skulle ta oss tillbaks om ca 4 timmar.
Vi tänkte oss ett högervarv och kom på så sätt ifrån lämmeltåget till kyrkan och Lervik.
Nu infann sig lugnet, tystnaden, dofterna trädde fram och man började njuta av den fantastiska orörda naturen. Framför allt är det de stora fälten av slipad granit som är så fint.
 
 
Här hittade vi några strandade valar som förstenats.
 
 
Ön täcktes för länge sedan av ett lager sandsten som nu har slipats loss av några istider. Resterna har samlats vid sidan av ön, som tex på den här stranden som kallas stensliperiet.
 
 
Tittar man närmre på de stenarna så börjar man förstå varför en och annan smyger med sig några stenar hem.
"Nog vore väll det där en fin souvenir?"
Vi lät dem ligga.
 
 
 
Lämnade man stigen blev det lite mer klättrande.
 
 
Släta branta hällar.
 
 
Typisk blåkullanatur.
 
 
Västra fyren.
 
 
 
Jättegrytan i Sikhamn
 
Utsikten från dasset i Sikhamn går inte av för hackor. Här var det otroligt välstädat och fint.
Med tanke på att många turer ställs in p g a dåligt väder så finns väll tid att hålla ordning.
 
 
Här är landningsplatsen I Sikhamn
 
 
Plogfåror med gröda.
 
 
På vissa knepiga ställen har man fixat räcken och broar.
 
 
Här är Lerviks hamn. Det var här Verner von Heidenstam valde att gifta sig. Inbjudna och på plats var bla Albert Engström och Fröding. Tanken var att de skulle gifta sig i grottan mitt på ön som kallas "Kyrkan", men vägen dit var för besvärlig för gästerna så man valde att ha bröllop och kalas här i stället. På den tiden fanns nog inga räcken man kunde hålla sig i .
 
 
Från högsta punkten 86 meter över havet.
 
 
En liten paus
 
 
 
Här är "Kyrkan" I porten vaktar en björk.
 
 
 
Utsikten från "Kyrkan"
 
 
 
Vi närmar oss den lite mer sönderstötta ostsidan.
 
 
Den välbekanta Trojaborgen tros vara åtminstone från 16-1700 talet. Det betyder otur att börja gå och sedan avbryta, så det var bara att knalla på. Trodde jag skulle komma till en mitt, men jag kom ut där jag kom in, som tur var.
 
 
Åter vid södra hamnen med en timme till godo. Mer inbjudande varma badklippor får man leta efter. Ett mycket uppfriskande bad blev kronan på verket den här varma fin och oförglömliga dagen.
 
 
Så återstod tillslut bara att gå ombord igen. Nästa år sägs det att man tar bort tältförbudet, å då vetesjutton om vi inte tar med oss ett tält och mat för så där 10-15 dagar ifall man skulle bli inblåst. Det vore ju illa;)
 
 
Från en fantastisk ö till en annan.
 
 
Man somnade gott den kvällen
 
 
 
 
 
 
 
FRID
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto och illustration | | En kommentar |

Parkfrossa i Hamburg

 
Veckan innan Midsommar var jag på en trevlig resa till Hamburg med föreningen Svenska Stadsträdgårdsmästare och Movium SLU Alnarp.
Huvudmålet var den internationella parkmässan i Wilhelmsburg i Hamburg. Här har man jobbat i många år för att få den färdig till i år. Där efter plockas delar av den ner men det mesta ska stå kvar.
 
Området var tidigare ett slitet miljonprojektområde. Man såg möjligheten att ge området en nyrenässans och satsade 1,5 miljarder sv. kronor och byggde upp den här parken.
Tidigare internationella parkmässor har hållits i Planten und Blomen inne i Hamburg.
 
 
Tåg till Köpenhamn och en övernattning. Mina planerade parkbesök stoppades brutalt av ett regnoväder som höll mig inne större delen av tiden jag hade till förfogande. Jag var inte på Tivoli även om deras blomsterarrangemang är sevärda om jag minns rätt.
Tycker den här bilden blev rätt trevlig.
 
 
Dagen efter möter jag mitt 20hövdade resesälskap och vi tar tåget till Hamburg. Blir lite tid för eget flanerande och ser den här gubben som kan konsten att koppla av när tid medges.
 
 
 
Söker mig ner till den stora samlingsplatsen Binnenalster en insjö kantad av restauranter och promenadstråk. Förvånas glatt av deras acceptans av högt gräs, även på så här välbesökta områden, eller hade de bara missat att klippa.
 
 
 
 
Lite fint tyskt klotter ;)
 
 
Hamburgs Samhällsbyggnadskontor var gigantiskt och nybyggt och låg alldeles vid entrén till mässområdet. De hade flyttat in dagen före. Här betraktar vi en stor modell av Hamburg.
Observera den omvända bulan i taket, den fördelade ljudet ut i hallen så ett högtalarsystem blev överflödigt.
 
 
Här är en karta över området. Temat är "Jorden runt på 80 parker". Det är alltså 80 parker som fördelats på 7 temaområden
Hamnar
Vatten
Religion
Kulturell mångfald
Kontinenter
Natur
Aktivitet
 
 Yster som ett skolbarn gör jag entré.
 
 Hamnar. Här var det mycket containrar, inte så konstigt kanske mad tanke på att Hamburg är europas största oceanhamn.
Vi hann inte fördjupa oss i alla 80 parker. En del var mer lättbegripliga än andra. Hade gärna studerat mässboken några veckor innan, men då skulle man nog inte hunnit över allt på en dag.
 
 
Hamnar: Färgat träflis har man haft länge nere i europa, men verkar saknas helt i Sverige. Här fick jag känslan av bambublad
 
 
 Den här kan väl knappast kallas park, men en rolig "installation" Det är övergångstället på Abeyroad och det leder in till en .....
 
 
 
... Beatelsutställning. Här spelades Beatelslåtar nonstop.
 
 
runt hela området gick en tågbana. jag gillar den här skärmen/bullerskyddet.
 
 
I vattendelen fanns den här parken där det mellan varven dysades ut vatten. Det var en märklig känsla att gå runt här.
 
 
Här handlar det om vatten förbrukning
 
 
 
ja, nått med återvinning kanske.
 
 
 
Vid en bäck fick man fånga vattendjur, hade lust att hoppa med men hade tyvärr inte tid.
 
 
I religionsdelen visades bland annat gravvårdar. den ena "läckrare" än den andra.
 
 
 
Som sagt
 
 
 
Vad jag förstår så flyttas just den här avdelningen runt på olika kyrkogårdsmässor. Alltså inga riktiga gravar.
 
 
 
 
 
 
 
Här en gravsten för datanörden.
 
 
 
Här har man målat träden svarta och vita och det funkade inte, rätt åt konstnären, så gör man inte med träd. MEN vist hade det kunnat bli intressant om det funkat.
 
 
Maffiga blomsterurnor
 
 
Här är tåget. 70 spänn så kunde då åka runt och hoppa av och på där det passade.
 
 
 
 
 
Kan va skönt och vila fötterna lite
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Programhäftet var gratis.
 
 
 
I en snustorr sänka låg den här spegeln. Till höger kan man se en trollslända som idogt flög över "pölen" i hopp om att finna vatten.
 
 
 
Här stod jag och väntade länge på att folk skulle ge sig av för ett foto men fick ge upp. Alla som gick förbi var bara tvungna att sätta sig ett tag.
 
 
 
Något skulle väl det här säga. har fick man balansera stenar på stålpinnarna om man kände sig hågad.
 
 
"Nordisk mystik", som den här hetta var i området för kontinenter. Den var väl inte klockren direkt. hade ju kunnat vara björkar till att börja med.
 
 
 
Ett snyggt solitärbibo
 
 
 
"Häxans kolonistuga" var mycket välbesökt.
 
 
Här är häxans örtagård.
 
 
 
En barockträdgård gjord på nästan enbart grönsaker. han till vänster skördar dill och det luktade dill lång väg. Gräslök och persilja, närmast.
 
 
 
Kål och sallad.
 
 
 
Här kände jag mig mer hemma.
 
 
 
Det här är ytan på planeten Mars om några år. Vad de där sputtnickarna gör för nytta förstod jag inte, men en sånn där skulle jag vilja ha i min trädgård. Fast bara en.
 
 
 
Algodling
 
 
 
 Sittdynor i hårdplast. Ja varför inte på rätt plats.
 
 
 
De hade en riktigt maffig höghöjdsbana. Tyvärr hann vi inte med den;)
 
 
 
En skolklass har fått sätta sig i rullstolar för några timmar och pröva på lite olika sporter. Säkert otroligt nyttigt
 
 
 
Skateparken. Här råkade en av oss bryta foten (utan skateboard) och fick ta balansen till sjukan och operera.
Så han såg vi inte till något mer på den här resan. Hoppas han kom hem till slut.
 
 
 
 Den här klätterhallen var gigantisk.
 
 
 
 Här kan man köpa öl och hyra klätterdojor över samma disk.
 
 
 
 
 
 
 
 Målat på ett strutsägg
 
 
 
Den här parfymflaskan i glas var fantastisk. Inspirerad av grodrom.
 
Det var sista bilden från IGS 2013.
Dagen efter gav vi oss ut på en parktur i Hamburg innan hemresan återträddes.
 
 
 
 Först en vandring genom Planten und Blomen Hamburgs kändaste park.
Hur många tusenlappar har inte lagts på att räta ut krokiga stålstaket genom åren. Här har man antagligen lagt åtskilliga tusen på att få det ojämnt. Riktigt bra blev det tycker jag.
 
 
 
Här är alltså en allmän park som stänger på nätterna. Om jag bodde i Hamburg skulle jag nog sitta här och läsa och dricka kaffe ibland.
 
 
 
 
 
 
 
 
 Den här Kornellen fick de flesta av stadsträdgårdsmästarna att dra efter andan.
 
 
 
 
 
 Den här lekplatsen var inte så pjåkig. till vänster står de med små vattenkanoner.
 
 
 
Den här är fin, men hade en sådan herre fått stå på en lekplats i Sverige. Tveksamt. Men det här är Hamburg. Europas största hamnstad med djupa traditioner i sjöfart. 
 
 
 
 Utsikt från den japanska trädgården och tepaviljongen. Fick mig att tänka på en annan park jag besökt i vår;)
 
 
 
 Den här är byggd samma år som mig tror jag. 1963
 
 
 
 Den här byggnaden kn man hyra för teceremonier. Inget för vilda grillfester kanske.
 
 
 
 Här har man tagit till vara en gammalt försvarsskans från kriget. Annars har man jobbat hårt för att ta bort alla spår från den tiden. Här nere klarar sumpcypresserna att stå med rötterna helt i vatten. Uppe hos oss funkar det tyvärr inte på grund av vintrarna.
 
 
 På Kvällen har man ett populärt fontänljusspel i en av dammarna i parken. I sommar var det jazz som strömmade ur högtalarna till detta
 
 
Mycket folk var det som kom och såg det halvtimmeslånga programmet. Fin stämning
 
 
 
 
 
 
Vi lämnar Planten und Blomen och beger oss mot hamnen. Här är en takpark i de lite "fattigare" områdena.
 
 
Containerkranar
 
 
Nedanför takparken hade man gjort en bar där man kunde sitta i sanden och dricka dyra drinkar och titta på motorvägen. Det gick visst inte så bra enligt guiden. Fel område liksom.
 
 
Det nya operahuset som aldrig blir klart och bara dyrare och dyrare. Alla städer har sina egna surdegar. Det blir nog bra när det blir klart. Båten med kranarna är en av de sista "bananbåtarna" som finns kvar. Cap San Diego. Från tiden man körde styckegods. Den sköts av en förening och fungerar som museifartyg. Har för mig att man även är ute och kör turer med den
 
 
Här satsar man nu stort och bebygger delar av hamnen med bostäder. Och, helt fantastiskt så har man gjort stora parker på den dyra tomtmarken. Det tror jag man kommer tjäna på i längden.
 
 
Intressant arkitektur. Balkongerna hänger liksom läpp.
 
 
Här har man lämnat space mellan hus och kaj för allmänheten. Den biten har man missat i många av våra svenska hamnbebyggarprojekt. Den här gillade jag riktigt mycket och har tänkt på den nästan dagligen sedan jag såg den. Återigen sumpcypresser som verkar tåla allt här nere.
 
 
Här får man inte grainda med skaten
 
 
En ny byggd brygga kantad av museibåtar och veteranare. Mycket god idé.
 
 
Också hamnade jag i en modellfotografering igen och kunde inte låta bli att snika åt mig en bild.
 
 
Ur en svart låda stack det ut trattar som var och en spelade musik av alla generar man kan tänka sig
 
Fina planscher med marina HDRfoton, läckert.
Här kan man säga att resan slutade, sedan var det bara hemresan som återstod.
Det var en riktigt rolig resa, full med inspiration och möten med ny och gamla bekanta.
 
Stort tack för att du har läst ända hit i detta mitt bildrikaste inlägg hittills tror jag.
 
Det har blivit mycket parkskriverier i vår. nu blir det nog lite mer natur och uteliv framöver hoppas jag.
På lördag tex sticker vi till Blå jungfrun, ÄNTLIGEN!
 
 
 
 
 
 
FRID
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto och illustration | | Kommentera |
Upp