Mitt "arborete"

Söndag



Bild från trädgården tagen i går.

Vi har samlat på växter mer eller mindre aktivt genom åren. I början köpte vi allt från små exotiska mini perenner till träd och buskar.
Det som inte klarar av att växas över med ogräs under längre perioder har sakta tynat bort och med tiden har vi lärt oss att köpa endast buskar och träd. Det och starka stora perennar klarar sig bäst i all biologisk mångfald vi har i trädgården.

Det har blivit några ny lignoser (vedartade växter)i år.



Den här Katalpan (
Catalpa ovata) verkar trivas bra och har slagit ut fina årsskott.



Den har fina väldoftande blommor. det växer senare ut långa smala ärtskidor som också ger trädet en extra kvalité.



Det här näsduksträdet eller davidian (
Davidia involocrata) är också nytt. Det har inte riktigt börjat trivas men det växer fast med lite nekroser på bladen.
Det blommar med stora näsduksliknande vita kronblad som fladdrar i vinden. Det såg vi fram emot.
När vi hade planterat den här läste jag att det tar 15-20 år innan den blommar, hm.



Äkta "ätlig" kastanj (
Catanea sativa) här vi längtat länge efter. Det verkar dock som vi har fått en gulbladig variant och sådana gillar inte jag då de oftast ser vissna ut, och det gäller alla gulbladiga varianter. Jag hoppas att det bara är någon näringsbrist som reder ut sig med tiden.

Det rödbladiga i bakgrunden är en rödbladig hassel (
Corylus maxima ´Purpurea´) Den börjar nu ge stora nötter.



Intryckt mot muren står världens största träd eller det kan ju bli.
Mammutträd (
sequoiadendron giganteum) . i bästa fall blir de bara runt 20 meter här i Sverige.


Vedförrådet är tryggat, bara och vänta några år

Tyvär har rådjuret Herr Bock hittat in i trädgården och börjat feja sina horn bortikring så flera träd är lite skavda kan man lugnt säga. Det blir nät till nästa säsong.



Den här valnöten har vi fått som liten från småland för några år sedan. Den trivs bra. Den breder ut sig med två grenar och en topp. Jag går och väntar på att den ska slå nya grenar högre upp så att man kan kapa de nedersta för att kronan såsmåningom inte ligger precis över gräset, det kan ju bli onödigt trångt. Det här är ingen vanlig
Juglans regia utan japans eller manschurisk valnöt. Jag minns faktiskt inte just nu.



Den här valnöten är "äkta" och vildsådd. den är illa fejad av Herr Bock. Observera också att den står i en rosplantering där vi har kirschkål som marktäckare. I juni formklipper jag kålen och klipper också bort blommorna. Vissa tider när gräset är nyklippt runt ser det himla bra ut.



Här står det blivande vårdträdet, en skogslind (
Tilia cordata) det tar nog ett tag men formen verkar bli bra. Den följde med en uttjänt buxbom från Kalmar. Bakom syns rönnspirea (Sorbaria sorbifolia).



Humlenstången svajar högt över trädgården fullsatt med kottar.



Det här är vår perenna solrossamling. Den absolut häftigaste är den skira skobandssolrosen
  (Helianthus salicifolius), bakom till höger. De här klarar sig fint utan ogräsrensning, men man ska nog kunna klippa med gräsklippare runt för att lätt kunna begränsa dom. Vissa arter kan bli besvärliga ogräs medelst rotspridning. Så mitt tips är att ha dem solitärt i gräsmattan.



Det här är en avart eller misstag som blev lite intressant i alla fall. Det är ett kungsljus som ramlat omkull och skickat upp flera blomställningar. fundera på hur man skulle kunna använda den här varianten av kungsljus.
Hm i det höga gräset trivs kopparormarna och jag är ganska säker på att de äter rätt mycket mördarsniglar. Så klipp inte så jävla frenetiskt ofta;)



Där mitt i bilden går hunden sin morgon tur och kollar alla grässtrån efter nya dofter som tillkommit under natten. Till höger i bild en ormhassel (
Coylus avelana ´Contorta´)



Frid








Foto och illustration | |
Upp