Nya ideer.

 
 
När jag hade varit uppe på Storvätteshågna (1) så satt jag och väntade på mitt resesällskap som hade tagit bilen och åkt till Idre. Det visade sig att de inte skulle dyka upp förrän tidigast om 1,5 timme.
 "Ta det lugnt bara" Jag satte mig i det fina fiket på fjällstationen och firade toppbestigningen med en godfika och bara kopplade av gick igenom min vandring, skrev dagbok och tittade på utsikten.
 
Men det var en bild från toppen jag bar med mig.
 
 
Den där sjön där uppe i norr vad var det?
Jag tog fram kartan och konstaterade att det var sjön Hävlingen (2) som syntes, den verkade väldigt intressant med dess omgivningar, om med Töfsingdalens Nationalpark på den östra stranden.
Med en karta framför sig går tiden undan. Där satt jag och planerade för kommande kanotexpeditioner i oupptäckta vatten (trodde jag).
Jag följde sjösystemet upp igenom. Med lite bärsträckor skulle man kunna komma runt i stora områden.
Så hamnade jag så småning om i sjön Rogen (stora sjön söder om nr 3) och vidare upp till Kärringsjön (nr3) där jag till min stora glädje såg att det fanns en bilväg ända fram till sjön.
 
 
Är det inte lite lockande så säg?
 
Snart var mitt kära ressällskap på plats och planeringen fick läggas på is ett tag.
 
Dagen efter kollade jag i broschyrställen och började hitta information om Rogen området. Fina vandringsleder och fiskevatten och jag insåg att det knappast var oupptäckta marker jag upptäckt men det spelar ju inte så stor roll.
I Norge hittade jag en bok om vildmarksliv i Femundsmarka och gränsområden i Sverige, bland annat skriven av den poppuläre Lars Monsen, känd i svensk TV framför allt för den mycket inspirerande tvserien "Nordkalotten 365" där han luffar runt med sin hund i ett år långt uppe i norr (Finns på Yuotube)
Den boken köpte jag.
 
I den boken visstas de mycket i Rogen och dess omgivningar och jag fick en väldigt detaljerad insikt i området.
Det visar sig att även mängder med Norska "LarsMonsenhangarounds" också utgår från Kärringsjön och letar sig långt in i Femundsmarka där ifrån och ända ner till Grövelsjön. Mest för att fiska. Så vissa tider kan det bli trångt på de iordninggjorda lägerplatserna, absolut ska man kunna hitta ödsligheten där också.
Efter en av mina fisketurer träffade jag en kopia av Lars monsen med Allykanot och grönlandshund och allt på parkeringen vid sjöstugan när han höll på att plocka ihop sin kanot för hemfärd.
Han hade utgått från Grövelsjön och från norra delen burit upp kanoten i sjöarna ovanför MEN sa han, det var så jävla mycket svenskar med fiskspön som passerade en dag vid hans läger plats att han packade ihop och åkte hem.
"Man är lite knäpp så där och vill gärna vara lite för sig själv." Jag förstår, sa jag.
Han hade gjort stora delar av Monsens turer från Nordkalottserien ensam förra året.
 
Hur som helst så har jag "upptäckt" ett nytt område för mig att drömma om bland många andra.
Får se vad det kan bli av det så småning om.
Lustigt vad en vacker utsikt kan ställa till med.
 
 
 
I övrigt så är det ju full sommar här på Öland. Vägar och stränder är KNÖKFULLA av folk och bilar.
Det är nästan på smärtgränsen av vad vissa vägar och områden klarar av. P vakterna jobbar för högtryck liksom räddningstjänsten som far på alla trafikolyckor från norr till söder.
Viiste ni förresten att de uppe på Böda har en brandstation som består av sommarbrandmän som egentligen är där på semester men samtidigt går i beredskap och jobbar där under sommaren. Det lär inte vara svårt att få folk dit.
Det kanske de har berättat på den pinsamma tvserien "Böda Camping" om nu någon skulle ha råkat titta på den.
 
 
 
FRID
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto och illustration | | Kommentera |
Upp