Min trollsländedamm.

Torsdag

För ett par år sedan byggde vi en utjämningsdamm i utkanten av Färjestadens industriområde.
Den skulle fördröja stora vattenflöden österifrån, till exempel vid snösmältning och skyfall. Detta för att inte fylla dagvattensystemet genom Fäjestaden vilket kunde leda till översvämmade källare odyl.

Så matjorden på en åker banades av för att återanvändas. Där efter grävdes en svacka, som egntligen var tänkt att vara ört och buskklädd och som skulle översvämmas vid behov.
Jag såg möjligheten att utan någon extra kostnad skapa en liten våtmark i stället, och såg till att det grävdes lite djupare så att delar av ytan stod under vatten större delen av året i stället. detta hindrar ju också allt för snabb igenväxning.Här är jorden borttagen. Formen och djupet är utsatt med träkäppar.En grävmaskin är på plats och gräver.

Första sommaren var det inte så mycket liv i vattnet men lite småkryp och några kantväxter började etablera sig.

I år började det hända saker på allvar.Så här ser det ut nu.
Kaveldun har börjat växa i ena hörnet och nate finns med små bestånd i vattnet.
Ännu har ingen bladvass hittat hit som tur är.
I våras la grodorna sin rom här. Skogsnäppor och gravänder rastar här och backsvalorna sveper över ytan i jakt på flygfän.
Längskanterna har tistlar etablerat sig och det verkar mycket lägligt för trollsländor.
De har en hyffsat vindskyddad miljö med bra och höga växter att sätta sig i när vädret inte är tjänligt att jaga i.
Går man sakta framåt i tistlarna och fräkenväxterna lyfter de snart och visar sig för att slå sig ner någon meter fram och man kan lätt smyga sig på dem och fota.

Jag är lite nybörjare på sländor men det är en rolig djurgrupp att hålla på med.
Det finns ca 64 arter i Sverige, vilket ju är överkomligt att pressa in i skallen och de flesta kan man artbestämma med kikaren eller efter plåtning.
Dessutom dyker det då och då upp rariteter från utlandet som glädjande nog larmas ut på Club 300as larmsystem i mobilen.

jag börjar mitt trollsländekryssande från noll nu, vilket innebär att varje art jag ser är ett kryss, och det är ju himla kul.

Med reservation för någon felbestämning så är dessa några av de jag fotat på ca 10 m2 bredvid dammen de sista dagarna. Om någon av er upptäcker något galet så blir jag tacksam om ni säger till.Bred trollslända, haneFyrfläckad trollsländaLjus lyrflickslända hane och hona förståss.Allmän smaragdflickslända, honaStörre kustflickslända haneStörre sjötrollslända, haneStörre sjötrollslända, hona

Sedan är det 3-4 arter till som jag inte fått klämm eller bra bilder på.
Och detta bara på någon timmes letande i en pöl i utkanten av ett industriområde.
Det är klart att det är kul.

Nu packas det för fullt och i morgon går turen till Roslagen och om någon dag fortsätter vi mot Jämtlandsfjällen.
Jag räknar med ett kortare inlägg innan fjällen om allt går som det ska och det kan man ju aldrig ta för givet.

Nu vänder solen, så passa på att njuta av de ljusa nätterna innan de härligt mörka sensommarnätterna kommer för då ska ju de avnjutas.

Ha en bra midsommar

Frid


Foto och illustration | | Kommentera |
Upp