Vägen in i sommaren

160616
Upptäckternas tid är ingalunda förbi
 
Här om dagen när jag gick runt i trädgården och klappade om mina äppelträd höll jag på att klappa om den här diffusa varelsen. Det är en stor eklavsmätare om jag har tittat rätt. Enligt boken tämligen sällsynt i Sverige. Kul den har jag nog aldrig sett förut.
Äppelträden hälsar föresten och meddelar att de är helt översållade av kart. Nu får vi hoppas att det kommer lite regn
 
 
Det har blivit några fina kvällar på sjön senaste veckan. En roddtur till Stora Rör tex. 
 
Och en stilla paddeltur i hemmaviken.
 
Har även varit ute själv lite för att lära känna Allyn lite mer. Hur den beter sig med lite olika laster och vindar. Senast fick flugspöt hänga med också.
 
Jag har en Ally 16,5 och den kan vara på gränsen att paddla själv säger en del. Samtidigt som det sägs vara den modell som ändå har bäst egenskaper vad beträffar avdrift och kursstabilitet.
Här har jag lastat en vattensäck med 20-30 liter i som får motsvara en rejäl packning. och så har jag slängt i lite stenar i fören. Den kan lasta över 300 kg, så det finns utrymmer för kos som norrmännen säger. Jag tror de menar öl och ost och köttbitar och rulltårtor och sånt där som kan sitta fint ute i vildmarken.
Hur som helst så hände det lite grejer här så jag fick massa semester för mig själv. Det gick lite hastigt men om drygt en och en halv vecka drar jag norrut på en lite soloexpedition med kanot och fiskespön.
mer om det lite senare.
 
 
Så kom det lite regn igen. kvälls luften blev så frisk och syremättad. Speciellt inne i lunden.
 
Gick den vanliga hundrastar vägen och insåg att det nu är sommarens blommor som tagit över. på ungefär 100 meter varseblev jag ett fantastiskt flor, trotts torkan, som jag fotade.
 
En matta av åkervinda i mittsträngen.
 
Nu blommar vildrosorna som bäst.
 
För att inte tala om flädern som är någon/några veckor tidigare i år.
 
 
 
 
Benvedens blomning är lite mer diskret men till sensommaren och hösten lyser de upp desto mer med sina brandgula frukter.
 
 
Skogskornellen blommar också för fullt nu, lite svagt illaluktande.
 
Hemma i trädgården börjar prästkragarna redan sjunga på sista versen. Blir nog inte mycket att sätta i midsommarstången. där bakom blommar kolkwitziorna (paradisbuske)
 
Djävulsbusken i blom till vänster, kerrian har lagt av efter att ha blommat hela våren. men den stora rosbusken är på gång med mängder av knoppar i stora klasar. men den kommer jag inte ihåg vad den heter.
 
Ett litet experiment med taklök på våra stenbänkar. Stenarna dök upp ur trädgården när vi grävde för vatten och avlopp. De makades åt sidan och fick bli en sittplats eller vad det nu kan användas till
 
 
Vår mest missförstådda installation är nog den här jordhögen som nog många undrar hur vi har tänkt.
Ge den lite tid och riktad skötsel så får vi se tänker jag,
Nu är den fin tycker jag. Mängder med arter av alla slag. Här finns inget ogräs. Ett flor av vackert blommande kirskål lyser upp. kardvädden får stå för höjden och kvickroten kompletterar med sin sirlighet, insprängd bland praktlysingen m.m. Här dök plötsligt en rosa, grymt väldoftande lite ros upp för något år sedan.
 
Den här hästkastanjen hade äntligen efter typ sju svåra år äntligen etablerat sig och börjat växa när rådjuret kom på att just den skulle dö stångnings och fejningsdöden. Det var gjort på en natt. Det är tacken för alla äpplen de får på vintern.
 
Perukbusken är också rätt aktiv nu.
 
Några fynd från trädgårdsmässan. Vintergrön stenek Qercus ilex. Strimlönn och silverbuske.
Frågan är var vi får plats med dem.
 
Kaprifolen är pålitlig. Bakom den sitter några fågelholkar till som är väldigt populära.
 
Den konverterade avloppsbrunnen har hållit vatten hela våren och försett fåglar och insekter med vatten i torkan. jag ger mig fan på att rådjuren står där och bälgar i sig på nätterna också, för att sedan ge sig på kastanjer och annat i närheten.
 
 

Förra lördagen tog det stopp på Ölandsbron och vi blev stående där en timme nästan, kul att kunna gå ur i lugn och ro och titta på bron lite närmre. Det är inte ofta man får tillfälle att göra det. den tänkta affären han stänga så det får bli en tur till, över till landbacken i helgen. Hoppas det går bättre då.
 
Hörni, nu är det sista rycket innan semestrarana för de flesta, glöm bara inte att njuta av försommaren innan det är försent.
Inte för att vara pessimistisk men den är faktiskt på väg bort nu.
 
 
 
FRID
 
 
 
 
 
Foto och illustration | | Kommentera |
Upp