Nystart

10/3 2018
Det här med våren var ju lite segt. Knappt hade snön börjat smälta från förra inlägget tills det brakade loss ordentligt igen.
Fåk och fåk vet jag inte men många kallade det för det i alla fall. hur som helst så höll det på i 3-4 dagar och det var inte kul på vägarna mellan varven.
Några vägar på östra sidan fick släppas utan snöröjning vid några tillfällen. Skottade man rent tog det några minuter så var vägen ofarbar igen. Hemtjänsten kördes ut med bandvagnar.
Någon som skulle med ett flyg i Klamar fick skottas ut med grävmaskin.
 
 
Nedre vägen mellan Färjestaden och Mörbylånga var ett helvete. Många körde i diket de här dagarna. man såg inte kanterna åt något håll. Alla skolskjutsar och reguljära bussturer ställdes in i flera dagar.
 
 
Snösvängen gjorde som vanligt att kanonjobb. Ändå fanns det de som klagade på att de fått snövallar framför sin brevlåda eller garageuppfart. Byggnaderna på bilden ovan har inget med de klagomålen att göra.
 
 
Efter ett par dagar insåg de flesta att det var bäst att hålla sig hemma om man inte var tvungen att ge sig ut, så det blev rätt lugnt på vägarna
 
Plötsligt såg vi ett slut på 4 dygns nästan konstanta snöande och vinden mojnade. det kändes som att komma ut ur en mörk tunnel och se ljuset igen.
 
 
 
Man kunde plötsligt se konsekvenserna. Inget fika i trädgården på ett tag, tex.
 
 
Nu blev det tufft för viltet några dagar. De med korta ben höll sig stilla.
 
 
Men så kom mildvädret och rätt snabbt började barmark kika fram lite här och var.
Islossning så at säga.
 
 
Äntligen läge för en tur i lugn och ro med kikare och kamera med bla fyren Långe Jan och fåglarna för ögonen.
 
 
Vi Ottenby syntes första vårfågeln i form av en stare.
 
 
Här hade snön försvunnit rätt bra redan, bara drivorna ligger kvar.
 
 
En av mina favoritvyer.
 
 
 
En patrullerande havsörn tar paus.
I vakarna i issörjan ligger kniporna och spelar och vill svirra in över fastlandet och ta de fortfarande isbelagda sjöarna i besittning så snart som möjligt.
 
 
Gömslet på södra udden från restaurant Fågelblås veranda.
 
 
Fälthare i för mig obegriplig sittställning. Var är frambenen?
 
 
Sorterade blåmusslor och alunskiffer.
 
Ett gäng snösparvar damp ned framför mig i tångbältet. De glädjer alltid lite extra,
 
Tuffingar!
 
 
 
I vakarna låg även de fantastiska salskrakarna och spelade. man blir lite yster så här första vårturen. man plåtar som en nybörjare. man skiter i avstånden och hoppas zoomen gör sitt.
 
Hane och hona.
 
De är så fina så det känns som om de inte borde vara här. det ska sitta i någon brasiliansk djungel och flöjta.
När jag står och njuter av salskrakarna kommer sånglärkor insträckande från söder och drillar till över mig. Snacka om att ladda batterierna och få ny energi.
I samma veva kommer tre större strandpipare smålockande förbi också.
 
 
Kniphane
 
 
Var en tur till Mundekulla av alla ställen under veckan också. där bygger man bland annat på ett intressant torn med små rum i. Allt byggs av kasserat eller återvunnet byggnadsvirke.
 
Gamla ytongfabriken i Grönhögen. Spännande miljö.
 
 
 

Vill avsluta med den här bilden över dagens Färjestaden. Skalar man bort hus och träd och bara behåller marknivåerna ser det ut så här. Det här är vad som finns kvar av Kråkeskärs skans som byggdes 1611.
Det är det som finns kvar av Mörbylånga kommuns kommunvapen. Mitt i skansen ligger idag Hotell Skansen. Nere till höger i bild ligger Gullvivans förskola. Det är från det hållet men kan se en av bastionerna bäst.
 
Läs mer om Skansen här
 
 
 
 FRID
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto och illustration | |
Upp