Marodörer och draghundar

8/3 2016
Tog en liten tur söder ut på ön i helgen.
När jag körde i väg i gryningen var det dimmigt och regnigt, men jag tänkte att det knappast kan hålla på hela dagen.
 
Och mycket riktigt så slutade det regna efter ett tag.
Dimma behöver absolut inte vara begränsande när man ska fota. Det kan höja många motiv till något riktigt bra. Det upptäcker man i regel oftare efteråt i förhållande till bilder man tar i klarare ljus.
 
 
 
Svängde ner i Degerhamn till Bergsstigen för att kolla in den häftiga miljön kring det gamla Kalkbruket. Här brände man kalk och alunskiffer för att få släkt kalk. Man brände och brände och till slut var det inget brännsle kvar så man fick köra ved från fastlandet. Så kalt har nog aldrig Södra Öland varit.
 
 
Här gick den gamla transportvägen där material kördes in och ut i området.
Slagghög
 
Så här såg det ut på 1920talet. Röken var tydligen inte rolig så man byggde vallar för att röken inte skulle driva in över arbetarna på vissa ställen tex till höger i bild. Bilden på slagghögen och trädet ovan är tagen ganska exakt mitt i bilden bakom ugnarna.
Att få tillstånd till sånn här verksamhet skulle nog vara svårt i dag.
 
Så här ser skorstenarna ut i dag. de sticker upp i skogen nedanför en utsiktsplats.
 
 
Här är vallen till höger i den gamla bilden. Det är verkligen en annorlunda och besöksvärd miljö som "marodörerna" lämnat efter sig.
 
 
Videt i full "blom".
 
 
Den här bilden är så fruktansvärt tråkig. Men allt är inte vackert hela tiden. Här gick jag och letade efter en kungsfiskare som hängt här rätt länge, men just nu var den inte här, men typ 500 meter härifrån, fick jag veta på kvällen.
 
 
Här i den fina lilla byn Enetri har marodörerna slagit till fullt ut. det är rent fördjävligt att man kan bete sig så här.
Här är stora biologiska och estetiska värden förstörda.  De minst värdefulla träden, björkarna, har man sparat av någon anledning. det är vanligt att man gör så.
 
 
Troligen har man varit rädd för att de ska falla och ställa till skada, den risken är egentligen liten om man ser till statistiken för skador orsakade av träd. Däremot har man med detta ökat risken för skador mångfaldigt då röta och försvagade fästpunkter för kommande grenar kommer öka.
Man har tagit allt utan urskiljning. En del av de här har troligen varit angripna av almsjuka och ev askskottsjuka. Men så här hanterar man inte de sjukdomarna. Många träd verkar ha varit fullt friska.
 
Får jag gissa lite så har man anlitat en aktör som kör gratis mot att han får ta hand om riset som flisas.
Någon proffesionell trädvård handlar det inte om. Fläkskador över allt.
 

Detta är mitt i Unescos världsarv. Södra Ölands odlingslandskap. De här träden kommer aldrig få ett naturligt utseende igen även om de tar sig och får nya grenar.
 
 Något lite roligare var ju den här pilgrimsfalken nere på udden.
 
Något ännu roligare är att nu har Iditarod race startat. Världens största och tuffaste draghundslopp.
Nästan 100 mil genom Alaskas vildmark. man håller på i ca 9 dygn. Bilden är från http://www.anchorage.net/winter/events/iditarod-sled-dog-race/
 
Jag har snöat in lite på det här med draghundstävlingar och försöker hänga med lite i den världen.
En av mina favoriter som är med här för första gången är Lars Monsen den gamla vildmarksräven.
för ca 4 år sedan bestämde han sig för att inom 6 år bli så bra på hundkörning att han ska vinna Iditarod.
han har nu byggt upp ett riktigt bra spann, men drabbades av allvarlig Borelia och har varit sjuk rätt länge. I norska TVn har det gått en serie som heter Monsen och hundarne som följt hans väg mot världseliten. Jag såg dem på NRKplay (vet inte om de går att se nu). Som sagt nu är han på gång och har varit på plats i Alaska en månad och tränat med sina hundar. https://www.facebook.com/komplettfritid/?fref=ts
I skrivandes stund ligger han på 42a plats och har alla sina 16 hundar kvar i spannet.
 
En annan favorit också det en Norsk är Sigrid Ekran som är en seriös och målmedveten tjej. Också hon har varit på plats med sina hundar och tränat länge https://www.facebook.com/Sigrid-Ekran-56159928271/?fref=ts
Här är hon på besök hos Skavlan och berättar hur man sköter toalettbestyren på en släde. https://www.youtube.com/watch?v=KyhZGeFxxbI
Sigrid ligger nu på 28e plats, men har plockat bort 3 av sina 16 hundar redan, Men jag kan för lite för att kunna säga om det är taktik eller om det ginte gått riktigt som planerat. I de Norska stora loppen brukar de ha runt 7 hundar kvar när de går i mål.
Jag kan ju nämna att hundarna kontrolleras av veterinär vid varje stopp och är det minsta lilla problem plockas de ur tävlingen. Så det är verkligen en taktiksport det här med.
 
Och så är det ju en svensk med också, Mats Pettersson från Kiruna nu på 39e plats med 16 hundar.
 
Bästa stället att hålla sig uppdaterad i loppet är här http://iditarod.com/race/2016/standings/
 
 
 
Ha det
 
FRID
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto och illustration | |
#1 - - Annsoh:

Fina bilder! :)

Svar: Tack Annsoh :)
Kallebaatur

Upp