Djävulens tumme i porten till paradiset

24/2 2015
följande lilla inlägg har tagit mig ca 10 år att göra.
 
Hemma i skogen bakom huset har vi en alm som blåste omkull någon gång runt år 2000. Den fanns där i alla fall 2001 när vi flyttade hit.
Sättet den har brutits av på kallar man i trädvårdssammanhang för Devils thumb.
Det är när delar av rötterna eller rothalsen har röta men stammen i övrigt  är frisk, det kan vara väldigt förrädiskt och svårupptäkt. Stubben blir oftast som en vass nagel som sticker upp (devils thumb), och inte sällan hänger stammen kvar.
Under den gick vår promenadstig, På vårarna är marken täckt av blåsippor och lite senare vitsippor. Barnen kallade den därför porten till paradiset.
 
 
I februari 2005 såg det ut så här. det är den första bilden jag kan hitta i mina arkiv.
 
Någon gång runt 2008 var stubben så muggig och allt bara svajade när man rörde vid den. Det var med större och större obehag man klev in i Paradiset, tills den en dag tippade omkull.
Bilden är tagen i april 2013
 
Året där på, mars 2014, ser den ut så här när hunden pimpar stubben lite.
Nu hade barnen från skola hittat hit och hade den som en samlingsplats i sin skogslek.
.
 
Och nu i februari 2015 ser det ut så här. Jag misstänker att någon måste ha dragit upp flisorna från stubben, för de försvann lite väl fort.
 
 
Feb 2015
 
Grenarna från kronan har blivit en koja.
Djävulens tumme ligger som en tröskel till paradiset.
 
ops! det där lät ju nästan som Tranströmer   ;)
 
 
Allt har sin historia.
 
 
 
 
FRID
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto och illustration | |
#1 - - Anonym:

Ja där har vi gått många gånger och dina barn talade om för oss att det var djävulens tumme, men namnets tillkomst visste jag inte :-) Iffeskogen är verkligen ett paradis året om. Tack för den fina historien!
Gunilla

Svar: Tack Gunilla. Som sagt allt har sin historia.Ha ha, Iffeskogen! ja han ser den nog som sin skog fast han inte får springa där så mycket som han skulle vilja, men ibland gör han det ändå;)
Kallebaatur

Upp