Båtar och äventyrare

12/3 2014
 
 Onsdag till söndag var det dags för årets båtmässa i Älvsjö för min del.
det var rätt stort intresse för våra hamnar och efter våra vandrings och cykelledskartor.
 
 
Brukar som vanligt ta någon runda lite innan besökarna släpps in.
 
 
Här under ruvar det riktigt fina båtarna.
 
 
Och i avdelningen för äldre båtar var årets tema SNIPOR. Här stod bla vikingaskeppet Tälje från Roslagen.
Oftast kan man se det vid Erkens strand vid vikingabyn på Storholmen. Byggd på riktigt gammalt vis med framklvvda bord som bilats jämna med yxa. det var nog den båt på hela mässan med minst puts. lera grenar skit. Hämtad direkt från stranden.
 
 
Den här båten har seglat till Finland  och Estland och har släpats genom ryska floder. Allt för att lära sig de gamla teknikerna. den fraktades även till New Foundland för att fira Nordmännens (förmodade) landstigning där en herrans massa år tidigare.
Den går att hyra:)
 
 
Annell båtgyggeri visade båtbyggeri, men på 10 dagar han de bara sträcka kölen. Intresset var så stort att de aldrig kunde jobba i fred utan fick prata och svara på frågor större delen av tiden. Någon stans stod det att båten skulle vara nästan klar till sista dagen. den här bilden togs på morgonen sista dagen.
 
 
Och så kunde man köpa en Hjälmarsnipa till mässpris, byggd på Trosa båtbyggarskola.
Sedan var det massa plast och plåt också som vanligt.
 
och så var det Vildmarksmässa, med massa äventyrare.
 
 
Här i mitten en av Sveriges kändaste Äventyrare, Ola Skinnarmo.
Skidor solo till sydpolen utan depåer. Skidor till Nordpolen med Göran Kropp som förfrös tummen och fick avbryta men Ola ångade på vidare till polen. De sköt en Isbjörn i självförsvar och jan Guillou gick i taket och tyckte det var för jävligt att de sköt en björn så där oplanerat. själv betalade han 60 000 kr till en Inuitby i Canada och fick skjuta en Isbjörn, och det var helt ok. Han ville nog vara ensam svensk att ha skjutit isbjörn tror jag.
 
Vidare har Ola korsat Sydgeorgien i Shackletons fotspår.
Passerat Nordostpassagen och nu letar han efter Nordenskjölds förlista fartyg, Vega.
Han är en mycket proffsig talare och hans förläsningar är alltid minnesvärda, missade dock de han höll i år. Annars jobbar han för Expeditionsresor nu och är med och leder resor till Svalbard bla, eller vad sägs om att flygas ut i polarisen och släppas ned en km från nordpolen och skida sista biten med självaste Ola. det är fullt möjligt nu för tiden.
 
En annan äventyrare Sören Kjellkvist som fick pris för årets äventyr 2013, alltså inte årets äventyrare men ändå.
han paddlade själv längs Norges kust, Allt han åt fångade eller samlade han under sin resa. det blev mycket fisk
288 mil på 83 dagar. grund tanken var egentligen den svenska kusten men Östersjön är så ödelagd att han skulle troligen ha svält ihjäl. Här ett Inspirerande föredrag om hur man tänker inför sitt livs expedition.
 
 
Så här ser man ut när man levt på torsk, tång och kråkbär i 80 dagar. troligtvis mår han fruktansvärt bra på det stora hela. Bilden lånad från aretsaventyrare.se
 
och så var det prylar och åter prylar blandat med häftiga resemål på Vildmarksmässan. Alltid lika kul.
 
 
Och plötsligt går startskottet för att få börja riva sina montrar. på bara en timme var det mesta utplockat.
de som stått på båtmässan sedan 10 dagar har planaret reträtten i detalj, Vagnar undanplockade och bilen framkörd för snabb ilastning, dom vill i regel inte var kvar en minut mer än nödvändigt.
snart är bara de stora båtarna kvar som sakta börjar baxas ut med truckar för lastning på trailer.
 
För mig gick dock tiden alldeles för fort, allra helst som delar av familjen kom upp de senaste dygnen, så vistelsen var mycket trevlig.
 

Men visst tusan är det skönt att komma hem till Öland igen
 
 
 
 

Den här bilden (i färg) är jag nöjd med. den tog jag en dimmig morgon från mitt boende i Sköndal. Det är Sköndals kyrka där i mitten. Svårt att tänka sig att det bara är några kilometer in till Centrala Stockholm.
Tack för boendet kära syster och svåger.
 
 
 
 
FRID
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto och illustration | |
Upp