Gråborg

Tisdag 6/3

Förra söndagen tog jag mig en tur till Gråborg. Det var fint väder men nordliga vindar och något större inflöde av vårfåglar var inte att vänta så det passade bra för lite borgfotografering.
Det har skrivits mycket om Gråborg på nätet och i böcker, och jag väljer att skriva det på mitt sätt.
För den verkligt intresserade eller den som inte litar på mitt omdömme ;) så är det bara att söka vidare på annat håll. Men kommentera gärna vad som är bra eller helgalet, tack.

Gråborg har en intressant placering nästan mitt på Öland.



Varför placerades den där. Var det för att komma så långt från "sjörövarna" som möjligt. samtidigt var det ju inte så långt till nuvarande stranden ovanför Stora rör och närheten till fastlandet.
Eller var det rent av, för att här mitt inne på ön, var det som mest skyddat för hårda vindar och varmare vårar än vid kusten.

 

Från början var här säkert bara en liten boplats belägen och noga utvald för dess fördelar, (vad de nu var?) Kanske långt in i forntiden bara ett sommarviste på en lite ö där folk från fastlandet vistades sommartid för att fylla lagren med säl, fisk och sjöfågel.
Redan då borde det lilla som då stack upp av Öland vara en av landets bästa fågelplatser. På grund av sitt goda läge i landskapet växte boplatsen till en by och byn till ett samhälle och något i omvärlden gjorde att man behövde skydda sig mot något. Början till en borg började byggas. 



 

Från det att första människa slog sig ner här till att första stenen lades kan det ha varit 200-400 generationer som nyttjat platsen och det behöver ju absolut inte vara samma folkslag hela tiden.

Det verkar som borgen började byggas med sten på 500 e Kr, under folkvandringstiden, då kanske olika folkstammar vandrade kring och sökte ny platser, fram till i dag har den säkert använts till helt olika syften.



Det finns ett par andra borgar på Öland som ligger nära sjön. Dels Sandbyborg på östra sidan och Bårbyborg, som nu ligger på lanborgskanten. De två borgarna har ingen mur mot sjön. men det skyddar sig för faror från land med höga murar. Och borgarna inne på Öland har murar runt om. Det måste ju vara tecken på att faran kom från andra "Ölänningar"


Bårbyborg

 
Sandbyborg

Nåväl, Gråborg levde sitt liv, kanske ibland tom och övergiven men vid 1100 talet bygger man på och förstorar borgen märkbart enligt arkeologerna.

 

Vid den tiden fanns på Öland ca 7 st hövdingar som kämpar om makten över hela Öland vilket ju kan stämma med min teori att Ölänningarna stred mot varandra.
Hövdingen på Gråborg som hette Burislev Sverkersson som var son till "Kung Sverker den gamle" och var således av Sverkersätten, hadde större planer än bara att lägga under sig Öland utan han suktade efter "Sveriges krona" och det är klart då får man fiender.



Öland lyckades han ta och delar av och Östergötland.
Han hade en halvsyster som också växte upp i Gråborg "Sofia av Minsk" som enligt sägnen var mycket vacker men hämndgirig och ond. Hon sägs gå i borgen mörka nätter fortfarande i våra dagar.



Deras släktskap och giften hit och dit medförde en mycket märklig släkttavla som jag inte har velat ge mig in på, men det är ju också nått man kan ta tag i när man har tid och lust. Men räkna inte med att jag gör det inom en nära framtid.



Vid denna tid byggdes också St Knuts kapell som ligger alldeles bredvid, understött av danskarna och det blev en stor handelsplats. Här var nu ett av Sveriges mäktigaste platser. Det är svårt att förstå i dag.





Med tiden tog Eriksätten över och på 14-1500talet lämnades allt att förfalla. Men Borgen skulle få ytterligare en försvarsuppgif och det var när Dansken härjade som värst på 1670talet.
1677 byggdes borgen upp eller renoverades igen för att skydda mot Dansken. Jag har inte kunnat hitta om man vet att de verkligen anföll eller vad som hände, men efter det verka man bara ha odlat eller haft bete inne på borggården och nu vallas turister dit i spridda strömmar.



Det har alltså flyttats stenar till förbannelse i det här området. Ingen kan nog kunna säga hur och när, men murar har byggts och flyttats. En slarvigt lagd sten har efter en tid börjat röra sig och gett upphov till sättningar och ras som man fått laga. Man har öppnat upp nya eller murat igen gamla portar utifrån omvärldens hot eller på grund av praktiska skäl. Säkert har mode och nya kulturer påverkat borgen utseende. Vallgravar har grävts och fyllts igen utefter vattentillgång.



Men här verkar inga stenhus ha funnits som i Eketorp till exempel, eller är de bortodlade under de senaste århundradena?
Har det varit trähus eller har byn legat utanför borgen.  En källa ligger en bit utanför och jag är säker på att det funnits en källa inne i borgen också.



Undersökningar gjorda 2007 med Magnetometer en metod som scannar strukturer under marken verkar tyda på byn låg utanför borgen.



Det här är resultatet från den undersökningen. Kolla mer här

http://www.k-blogg.se/2007/05/29/gastblogg-sensationella-upptackter-vid-olands-storsta-fornborg/

De fick senare tillstånd att göra en scanning över hela området men det resultatet har jag inte hunnit leta upp, om det nu blev gjort.

Sånna här platser drar ju till sig alla möjliga intressetyper. Hösten 2011 gjordes en kupp och den här skylten sattes upp.



Det är:
"Några löst ihopsatta konstnärssjälar som bildat ett litet & anonymt konstkollektiv som vi kallar : Underground will take over. Månar om de lokala sägnerna, oknytten & alla väsen som finns i vår tillvaro men som de flesta verkar ha glömt bort. Tills nu.."

Läs mer här, de har skrivit på sitt sätt om Sofia av Minsk m.m.

http://admin-czon.blogspot.com/2011/10/graborg-borgs-by-knuts-kapell-oknytt.html

Skylten togs bort rätt snabbt. Är inte det lite synd, kan inte folk få ta del avhur andra upplever en sådan här plats, sedan om det är rappakalja eller bra skrivet är ju upp till betraktaren att avgöra. Det viktiga är att hålla isär vad som är "vetenskapligt riktigt" och vad som är spekulationer,
Kanske man skulle ha fler informationstavlor på en sådan här plats en officiell och en där glada amatörer får skriva sina om de vill nå ut med någon tanke. Det kallar jag levande historieskrivning och kan få de med svalt intresse kanske att stanna upp och tänka till eller faschineras av något som annars skulle gått dem förbi i den torfrtiga "officiella" informationen.





Om allt går som det ska så far jag till Stockholm och båtmässan i Älvsjö i morgon och är där till och med måndag.
Samtidigt går ju Vildmarksmässan av stapeln under samma tak, så det blir riktigt kul.
Hoppas bara att förkylningen jag har just bara är en liten vanlig förkylning och inget värre.




FRID





Foto och illustration | |
Upp